Фитосанитарни и агротехнички мерки во современото производство

          Фитосанитерните мерки имат за цел да се отстранат сите настанати болести и штетници на растенијата на отворено, во стакленици и пластеници и спречување на ширење на болестите над здравите растенија и растителното производство.

          Во оваа група на мерки спаѓат:

          -собирање испалување на заразените растителни остатоци

          -иситнување и заорување на заразените растителни делови после жетвата или бербата

          -перење или добро чистење на машините

          -дезинфекција на алатот

          -дезинфекција на објектите

          -дезинфекција на површините

          -дезинфекција на семето, користење на здрав расад, одгледување на отпорни сорти и хибриди  и др.

          За производството во затворен простот треба да се обрне големо внимание на изнесување и спалување на растителни остатоци (од одстранети заперци или филизи, заразени листови, болни плодови). Во овие мерки спаѓа и уништивање на плевелите околу пластеникот кои можат да претставуват извор на многу голема опасност од зарази и иболувања.

          Коментирај

          Име*

          Е-маил* (never published)

          Страна