Активности на АПРЗ во сузбивање на болеста син јазик

     Болеста син јазик е незаразно вирусно заболување кај домашните и дивите животни, која различно се манифестира кај различни видови на животни. Може да предзвика голема смртност. Пренесувачи на болеста се комарците, а не се пренесува преку контакт од животно на  животно. Вирусот се пренесува во периодот на активност на комарците, особено во влажни и дождливи периоди од годината.

     Син јазик - слика 3

     Кај овците се манифестира со :

     • треска,
     • крвен подлив или оток на усната и носна празнина,
     • обилно лигавење и исцедок од носот,
     • кривење, слабост и намалување на телесната тежина,пролив, абортус.

     Многу e важно веднаш откако ке се забележат наведените симптоми да се известат ветеринарните и инспекциските служби, за да преземат соодветни мерки за заштита.

     Видео материјалот можете да го погледнете на следниот линк.

     Стојан Глигоров

     Коментирај

     Име*

     Е-маил* (never published)

     Страна