Демонстративните опити на АПРЗ носат големи агро- ефекти

     Демонстартивните опити со примена на науката и врвните знаења во европскиот аграр, со употреба на хибриден семенски  материјал, Агенцијата за поттикнување развојот на земјоделието, годинава ги прошири со опитни полиња за најсофремено средство за прихрана “Зеофит“ кое содржи калиум и магнезиум. Денеска, камерата на  АЛФА телевизија, ги регистрираше ефектите врз пиперката “куртовска капија“ на демонстративниот опит на нивите на ЗЗ “ДКК ФУД“ во битолско Кукуречани.

     -Примената на науката си го кажа своето. Се гледа по растението, по плодовите, со здраво растение и здрави плодови- рече ТомеЃоргиевски, земјоделец и член на ЗЗ “ДКК ФУД“ од с. Кукуречани.- бенефитот од користење на “зеофит“ имаме со зголемен принос, зголемен плод, подобрена боја и зголемена цврстина на плодот- рече Игор Златков, директор на АПРЗ и координатор на владиниот проект.

     Во делот на прихраната кај градинарските култури, демонстратитвниот опит е поставен и кај ресенското јаболко, а целта на Агенцијата  е во следната вегетативна година да биде демонстриран кај повеќе култури.

     Коментирај

     Име*

     Е-маил* (never published)

     Страна