Начини за собирање на спанаќ

     Еден од омилените видови зеленчук што се одгледува во постудениот дел од годината е спанаќот. Овој годишен вид зеленчук потекнува од Азија. Многу често се произведува бидејќи е богата со аминокиселини, витамини, минерали и многу корисни материи. Тој е одличен извор на витамин Ц, како и Б комплекс, а исто така е и исклучително лековит. Но потребно е да се внимава при неговата потрошувачка поради неговата висока содржина на оксална киселина.

     Многу е лесно да се одгледува, но неопходно е да се обрне внимание на некои од неговите барања. Не толерира тешки, глинести и мочурливи почви. Пред сеидбата, не треба да се додава ѓубриво во почвата, а за време на вегетацијата треба да се избегнува прекумерно додавање на азот поради акумулација на нитрати, штетни за здравјето на луѓето.

     За сеидба, треба да изберете области каде што не биле одгледувани сродни видови, како што се блитва и цвекло. Производството на парцели каде што се одгледувал спанаќ или сродни   видови треба да се избегнува поради акумулација на штетни организми, патогени и еднострано исцрпување на хранливите материи.

     Прегледајте го целосниот текст во пдф на следниот линк.

     👉 Начини за собирање на спанаќ

     Коментирај

     Име*

     Е-маил* (never published)

     Страна