Одгледување и складирање на тиква

     Тиквата ( Cucurbita )  е корисно овошје, содржи многу каротен и други корисни елементи неопходни за организмот. Ако знаете каде и како да ја чувате тиквата, можете да го јадете овој производ во текот на целата година.

     Тиквата е растение кое бара многу сонце и топлина, особено во првите фази од вегетативниот развој на растението. При ниски температури во овој период од развјот , целосно се уништуваат насадите. Времето на садење зависи како се одгледува и тоа преку садници или преку семенски материјал. Во регионот со доцна пролет и кратко лето тиквите се одгледуваат преку садници за да се заштитат садниците од замрзнување. Потребни се 5 до 7 дена за р’тење на семето и уште околу еден месец за формирање на лисјата. Секое семе мора да се сади во посебен сад бидејки тиквата не толерира пресадување. Самите садници треба да се засадат навремено , во спротивно постои ризик од оштетување или премногу развиени корени.

     👉 Одгледување и складирање на тиква.pdf

      

     Коментирај

     Име*

     Е-маил* (never published)

     Страна