Поевтини трактори за Могила и Новаци

     Програмите на ИПАРД 1 и 2 како и Националната програма за развој на земјоделеието од страна на Владата, ќе се приближуваат до земјоделците преку трибините кои ќе ги држат тимовите во состав од претставници на Агенцијата за развој на земјоделието и Агенцијата за финасиска поддршка. Програма ИПАРД преку мерките за набавка на земјоделска механизација која обезбедува 70% поврат на средтсва, за Могила, Новаци и Босилово е уште поинтересена во овој момент, односно што би рекол народот среќа во несреќа.

     Зоран Бардаковски вели дека за жал заради поплавите овие места преку Владата може да набават поевтини тракторипример ако една трактор чини 10 000 евра може да го купат за 2,5 илјади евра.

     Изминатиов период направени биле низа на анкети и испитувања што потврдиле дека македонија располага со многу застарена земјоделска механизација па преку ваквите мерки целта е обнова на истата.

     Бардаковски ги повика земјоделците да одат во агенцијата и да не лутаат по институции при подготовка на апликациите.

     Од Агенцијата потсетија дека на ниво на Ресен Битола и Свети Николе се доделува слободно земјиште од 3-10 хектари за заинтересираните земјоделци.

     Линк од прилогот на тв ТЕРА.

     Коментирај

     Име*

     Е-маил* (never published)

     Страна