Препорака до овоштарите – производители на кајсија, праска и нектарина

     Во текот на првата половина на февруари имавме надпросечно топло време со денови во кои температурата беше над 10 ° C, а во некои денови и до +17 ° C, што придонесе до предвремено набабрување на папките, пред се на кајсиите, праските и нектарините. Поради тоа е неопходно да се изврши зимско прскање на овошките.

     За производителите на кајсија, праска и нектарина, се препорачува што е можно поскоро да извршат таканаречено „Сино прскање“ во фенофаза “набaбрени пупки” против кадравост на листовите (Taphrina deformans) и предизвикувачот на бактериско заболување, сушење на цветовите и гранчињата – Монилија (Monilia laxa) и причинителот за сачменка – шупликавост на лисјата (Stigmina carpophila).

     Прегледајте го целосниот текст во пдф на следниот линк.

     👉  Препорака до овоштарите – производители на кајсија, праска и нектарина

     Коментирај

     Име*

     Е-маил* (never published)

     Страна