Производство на Ротквици во заштитен простор

     Ротквицата во заштитен простор се произведува во есенско – зимскиот и пролетниот период, а поради високите цени кои се достигнуваат на пазарот кога се продаваат во вези тогаш се препорачува зголемување на производството од ротквици.Доста е препорачлива за континуиорана сеидба на секои 7 – 10 дена, а во заштитен простор се произведуваат серти со кратка вегетација ( 30-45 дена). Добро се вклопува и како пред култура, како дополнителен посев, а често и како меѓу култура  измеѓу редовите од кромид и салата.Има плиток коренов истем затоа најдобро и одговараат лесни, хумусни почви со добра структура, која после наводнување на почвата не создава покорица. На песокливи почви не постигнува добар квалитет, а пак на глинести или тешки почви отежнато е берењето-вадењето и перењето на ротквицата. Семето се сее во добро припремена почва, меѓуредово растојание 10-15 см. а во редот 3-4 см. Сеидбата се извршува плитко со 3-4 гр.семе/м2. Во периодот на никнење потребна е температура од 18-200Ц, за време на сончеви денови, а 120Ц, кога е времето облачно…

     Коментирај

     Име*

     Е-маил* (never published)

     Страна