Политика за користење на колачиња (cookies)

 

Оваа политика за користење колачиња објаснува што се колачињата, како ги користиме, какви видови колачиња постојат, кои информации ги собираме т.е. како се користат тие информации и како да се контролираат преференциите на колачињата.

Што се колачињата (cookies)?

Колачињата се мали текстуални датотеки што се користат за складирање на одредени информации. Тие се сместуваат на вашиот уред кога веб-страницата е вчитана на вашиот прелистувач. Овие колачиња ни помагаат веб-страницата да функционира правилно, да ја направиме побезбедна, да обезбедиме подобро корисничко искуство и да разбереме како работи веб-страницата , да анализираме што работи и каде има потреба од подобрување.

Како ги користиме колачињата (cookies)?

Нашата веб-страна користи колачиња од прва и трета страна за повеќе намени.

Колачињата од прва страна се претежно неопходни за веб-страницата да функционира на вистински начин и тие не собираат никакви ваши лични податоци.

Колачињата на трети страни (Google Analytics) што се користат на нашата веб-страница служат за разбирање на начинот на кој работи веб-страницата, како комуницирате со нашата веб-страница, зачувување и подобрување на нашите услуги, обезбедување одредени информации/содржини што се релевантни за вас, и ви обезбедиме и понудиме подобар пристап како корисник.

Кои видови на колачиња (cookies) користиме?

Колачиња за подобра функционалност 

Некои колачиња се неопходни за да можете да ја искусите целата функционалност на нашата страница. Тие ни овозможуваат да одржуваме сесии на корисници и да спречуваме какви било закани за безбедноста. Тие не собираат/не складираат никакви лични информации.

Колачиња за анализа и статистика

Овие колачиња чуваат информации како што се бројот на посетители на веб-страницата, бројот на уникатни посетители, кои страни/постови на веб-страницата се посетени, изворот на посетата, итн. Овие податоци ни помагаат да разбереме и анализираме колку добро работи веб-страницата и каде има потреба од подобрување.

Колачиња за преференции

Овие колачиња ни помагаат да ги зачуваме вашите поставки и преференциите на прелистување, како што се јазичните преференции, за да имате подобро и ефикасно искуство при идните посети на веб-страницата.

Контролирање и бришење на колачиња (cookies)

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но во тој случај некои карактеристики/функционалности на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Голем број пребарувачи обезбедуваат различни методи за блокирање и бришење колачиња што ги користат веб-страниците. Исто така имате можност за мануелна промена на поставките на вашиот пребарувач, за блокирање и бришење на сите колачиња.