Совети

Совети

ТРИПС – Штетник кој во текот на вегетацијата кај градинарското производство прави големи проблеми

Постојат повеке врсти на трипс. Кај нас најштетни врсти на трипс се: Калифорниски трипс – Franklinella occidentalis Тутунов трипс – Thrips tobaci […]

Фацелија (Phacelia tanacetifolia) – медоносно растение

Фацелијата е едногодишно медоносно растение кое може да се користи како паша за пчелите во период од мај до септември. Тоа може […]

Болести и штетници кај лешник (Corylus avellana)

Трулеж на плодот ( Sclerotinia coryli, Monilia fructigena ) Кај лешникот трулежот на плодот го предизвикуваат габите Sclerotinia coryli и Monilia  fructigena. […]

Начини за собирање на спанаќ

Еден од омилените видови зеленчук што се одгледува во постудениот дел од годината е спанаќот. Овој годишен вид зеленчук потекнува од Азија. […]

Јаболкова крвава вошка (Eriosoma lanigerum Hausm)

Јаболковата крвава вошка ( Eriosoma lanigerum ) спаѓа во економски значајни штетници. Во последните години представува се поголем проблем кај јаболковите насади, […]

Одгледување на Модар патлиџан (Solanum Melongena)

Модриот патлиџан ( црн патлиџан ) припаѓа на фамилијата Solanaceae. Се смета дека потекнува од  Индија.  Бројните арапски и африкански имиња за […]

Препорака до овоштарите – производители на кајсија, праска и нектарина

Во текот на првата половина на февруари имавме надпросечно топло време со денови во кои температурата беше над 10 ° C, а […]

Одгледување на пиперка во контролирани услови со помош на термална вода во с.Банско

Покрај одгледувањето на расaд од повеќе раноградинарски култури сниман е видео прилог за прозиводство на пиперка за овај период, кој што е […]

Производство на зелка како трета култура во есенски период во Струмичкиот регион

При успешноста за одгледување на градинарските култури во заштитен простор или на отворено е во изборот на сортите, треба да се внимава […]

Следна страница »