Берење на десертно грозје
Кај берењето на десертното грозје треба да се обрне поголемо внимание.Тоа се бере во суво и не многу топло време.Берењето на десертното грозје не смее да се врши во росно и магловито време, ниту кога се големи горештини.Собраното грозје во такви услови лесно се расипува и тешко се транспортира и чува.
Десертното грозје се бере со ножеви и ножици и тоа така што со едната рака се придржува за дршката на гроздот а со другата се пресекува. Постојат и специјални ножици кои ја пресечуваат дршката и ја вклештуваат меѓу сечилото и гроздот директно се става во гајба.Во секој случај треба да се внимава при берњето на десертното грозје зрната да не се придржуваат со рака, туку само за дршката и да не се брише восочниот прашец.
Прегледајте го целосниот текст во пдф на следниот линк.