Контрола на плодноста на почвата (агрохемиски анализи)
Контролата на плодноста на почвата е со цел да се сочуваат или подобрат физичките, хемиските и биолошките својства и да се осигура правилна употреба на минерални и органски ѓубрива.
Со оваа мерка се рационализира употребата на минерални ѓубринва, се зголемува приносот и квалитетот на земјоделските производи, се заштитува животната средина и се постигнува заштеда на пари.
Што е плодност на почвата
Плодност на почвата е способност на истата да на растенијата му обезбеди континуирана оптимална храна, вода, воздух, топлина и услови за вкоренување.
Што опфаќа контролата на плодноста на почвата
-Земање на почвени проби
-Работа во лабораторија
-Агрохемиска анализа на почвените проби
-Читање на резултатите
-Анализа на добиените вредности и препорака за ѓубрење како и други мерки за подобрување на хемиските својства на почвата
Анализата на стандардните параметри за плодноста на почвата опфаќа: пХ, содржина на хумус, содржина на вкупниот Н, содржина на физиолошки активен П и К, како и содржината на вкупниот и физиолошки активниот ЦаЦО3.
За лозови. овошни и градинарски култури покрај овие елементи се испитува и содржината на Мг.
Земање на почвени проби
Точноста на резултатите од анализата, дијагнозата на состојбата на почвата и мерките кои треба да се превземат, зависи од правилното земање на почвените проби.
Земањето на почвените проби од површините ослободени од пченица, јачмен, грав, боранија, грашок и други се врши во текот на месец јули и август.
Земањето на проби од површините ослободени од сончоглед, пченка, цвекло, и други култури се врши во текот на месец септември и октомври.